Body en mind in balans

Terug naar overzicht

Ken je dat gevoel dat alles lukt, dat je vol energie bent en je super goed voelt? Ik heb dat gevoel soms tijdens het sporten, ik lijk te zweven en ben niet stuk te krijgen. Soms heb ik het als ik studeer, alles wat ik lees komt echt binnen, ik snap alles! Dan ben ik in balans. Maar wat is er dan precies in balans?

Ik praat tegen mijzelf

In de jaren 70 viel het tennisleraar Timothy Gallwey dat op veel spelers negatief tegen zichzelf praten. Opmerkingen zoals “Kom op, die bal kun je makkelijk hebben” of “Sukkel, je oma speelt nog beter” hoorde hij voortdurend. Hij vroeg zich af: wie praat er eigenlijk met wie? “Ik praat tegen mijzelf” is het antwoord dat hij kreeg. Hij noemde:

  • ik = Self 1, degene die instructies geeft, het verstand, de mind
  • mijzelf = Self 2, degene die de opdrachten uitvoert, het lichaam, de body

het verstand is de baas

Zelf 1 denkt dat hij het beter weet dan Zelf 2. Het verstand draagt het lichaam op wat het moet doen en hoe. De speler doet zijn uiterste best om het goed te doen. Dat is te zien aan de manier waarop hij zijn racket vast houdt, zijn kaken op elkaar klemt en super geconcentreerd is. Is het leuk om zo te leren tennissen? Nee, het leidt tot gevoelens van  frustratie en onmacht. En alleen maar omdat er is geen balans tussen lichaam en geest, want het verstand domineert.

Whatever the mind is doing, the body must do and vice versa.
John Douillard

Natuurlijk bewegen

Een natuurlijke manier van bewegen ziet er makkelijk en soepel uit. Je ziet in alle dieren, of het nu gaat om een hond of een giraffe, een jaguar of een vogel. En binnen de soort is beweging vrijwel identiek. Datzelfde geldt voor kinderen onder de twee. Wat hebben dieren en jonge kinderen gemeenschappelijk?

Zij hebben geen Zelf 1! Er is  geen “gezond verstand” dat het gedrag bepaalt. Ze leren door te doen, door te experimenteren en te imiteren.  En dat is een hele efficiënte manier van leren.

Body en mind in balans

Timothy Gallwey ging zijn spelers op een andere manier begeleiden. Hij maakte ze bewust van de dingen die ze konden waarnemen tijdens het spel. Het geluid van de bal tegen het racket, het zien van de naden van de bal, het vinden van ritme tijdens de service. De speler heeft dan geen tijd om na te denken over wat hij moet doen, hij is bezig met observeren wat er gebeurt. Gallwey zegt dat de mind dan stil wordt (genieten)  en zich focust op wat het lichaam ervaart. Dan verandert de kwaliteit van de bewegingen.

Wil je hiervan een indruk krijgen, bekijk dan het onderstaande filmpje en zie hoe Molly in 20 minuten een aardig