Bewegen op gevoel

Terug naar overzicht

Bewegen is leuk!

Bewegen is leuk als je doet wat bij je past, als het vanzelf gaat, als je gedachten tot rust komen. Ik heb het dus niet over de voldoening die ontstaat ná het sporten. Ik bedoel het plezier in het bewegen zélf. Waarom hebben dan toch zoveel mensen een hekel aan bewegen? Waarom zijn er zoveel mensen die niet sporten?

Muziekles

Mijn schoonzusje gaf mij (onbewust) het antwoord op deze vraag. Ze vertelde over haar muzieklessen. ‘Ik ben helemaal niet muzikaal, maar ik heb wel muzikale kennis.’ Die opmerking fascineerde mij genoeg om door te vragen. Ze vervolgde: ‘Ik heb als kind jarenlang muziekles gehad. Muzikale vorming heette dat. Ik leerde van alles over muziek, maar mocht pas na drie jaar een blokfluit vasthouden. Tegen die tijd was mijn liefde voor muziek al lang verdwenen!’

Teach me to do it myself
Maria Montessori

Plezier doodslaan

Dit is een perfect voorbeeld van het doodslaan van plezier. Hoe kun je leren over muziek zonder zelf muziek te maken? Hoe kun je leren over bewegen zonder het zelf te doen? En toch is dat de normaalste zaak van de wereld. Ook voor mij. Ik hou van anatomie en fysiologie. Jarenlang heb ik theoretische kennis ingezet in de begeleiding van mijn patiënten. Ik gebruikte een skeletje en anatomische afbeeldingen om de diagnose te verhelderen. Aan de hand daarvan gaf ik gerichte instructies: ‘dit mag wel, dat mag niet’. Dezelfde strategie hanteerde ik in mijn sportlessen. Niet met anatomische plaatjes natuurlijk, maar wel met directieve aanwijzingen.

Liefde

Zoals mijn schoonzusje geen liefde voor muziek kreeg van haar muzieklessen, zo ontwikkelden mijn patiënten en sporters geen liefde voor hun lichaam. Integendeel, ze zagen het als een probleem dat moest worden opgelost en getraind, soms met harde hand. En mijn aanpak bevestigde die overtuiging. Ik vergat de patiënt de ruimte te geven om zelf te ontdekken waar zijn mogelijkheden zitten. Als je een frozen shoulder hebt, dan wéét je welke bewegingen pijnlijk zijn en welke niet. Dat hoeft de therapeut je niet te vertellen, dat heb je zelf al lang ontdekt. Er valt zoveel te bespeuren, er is niemand die dat beter kan dan jij! En op ontdekkingstocht gaan is veel boeiender dan het uitgelegd krijgen.

Bewegen op gevoel

Inmiddels geloof ik in bewegen op gevoel: laat je zintuigen aan het woord. Luister ernaar. Een ander kan niet voor jou voelen, vertrouw op jezelf! Iedereen heeft het vermogen om te signaleren, om te voelen, te horen, te zien. Gebruik dat! Bewegen vraagt niet om instructies, maar om nieuwsgierigheid en bewegingsdrang. Ieder kind gaat vanzelf kruipen, lopen en praten als zijn ouders hem vertrouwen, aanmoedigen en zorg dragen voor een veilige omgeving. Zo wil ik doceren. Ik sta achter de sporter en geef hem de vrijheid om zijn eigen voorkeuren te ontdekken.