“Dying to be me” van Anita Moorjani

Terug naar overzicht

Voldoen aan de verwachtingen

Ieder mens is uniek en bijzonder, we hebben allemaal onze eigen kwaliteiten en interesses. Zelfkritiek leidt tot onzekerheid en het verliezen van je eigenheid. Daarover gaat “Dying to be me” van Anita Moorjani. Anita is een vrouw die opgroeit in verschillende culturen. Ze woonde met haar Indiase ouders in Hong Kong en krijgt van hen een traditioneel Indiase opvoeding. Haar Chinese kindermeisje voedt haar op met haar normen en waarden en op haar Engelse school leert ze alles over het katholieke geloof Ze groeit op met verschillende en elkaar contrasterende denkbeelden.

Al in haar vroegste jeugd vindt ze het moeilijk om aan alle verwachtingen te voldoen. Praktisch gezien gaat dat ook bijna niet; haar ouders gaan met haar naar de Indiase kerk, maar  van school zou ze op zondag naar de Katholieke kerk moeten, anders gaat ze naar de hel. Dit leidt tot een constant gevoel dat ze tekort schiet. Ook als ze ouder wordt, blijft dit gevoel haar achtervolgen. Ze trouwt met haar grote liefde (en niet met de man die haar ouders voor haar hadden uitgekozen) maar kan niet echt haar draai vinden. En dan wordt ze ziek. Op haar 28ste diagnosticeren de artsen de ziekte van Hodgkin en in 4 jaar tijd takelt ze volledig af. Uiteindelijk raakt ze in een coma. Haar organen doen helemaal niets meer en er is geen hoop dat ze ooit nog wakker wordt. Maar na 48 uur wordt ze wel wakker, haar organen beginnen weer te functioneren en na 4 maanden is ze volledig kanker vrij.

I believe we are here to discover and honor our own individual path.
Anita Moorjani

Wonderen bestaan!

Zo’n ongelooflijk verhaal is natuurlijk geweldig om te lezen. Wonderen bestaan dus! Het meest fascinerende van dit boek vind ik haar uitleg over haar herstel. Zij zegt: “I believe we are here to discover and honor our own individual path. If we simply live in a way that nurtures us and allows us to express our creativity, that’s the best we can possibly do.” Vrij vertaald betekent dit: “Doe waar je blij van wordt”. Volg je intuïtie, dan maak je altijd de juiste keuze.

Zij is ervan overtuigd dat ze ziek is geworden omdat ze altijd met angst en onzekerheid heeft geleefd. Ze was bang om anderen teleur te stellen, bang om fouten te maken, bang om niet goed genoeg te zijn. Dat maakte dat ze alleen maar bezig was met de buitenwereld, wat wordt er van mij verwacht? En hoe ze haar best ook deed om aan alle verwachtingen te voldoen, het voelde alsof ze altijd tekort schoot.

Je eigen keuzes maken

Tijdens haar coma was ze zich volledig bewust van haar omgeving. Ze zag wat de artsen en verpleegkundigen met haar lichaam deden, ze zag haar man en haar moeder. Tegelijkertijd voelde ze een ongelooflijke rust en liefde, voor zichzelf, voor de mensen om haar heen en voor de mensen die ze verloren had. Alle lichamelijke pijn was weg, maar ook alle onzekerheid en angst was verdwenen. Er was alleen dat gevoel van eenheid met alles en iedereen. Ze weet dat ze zelf de keuze heeft gemaakt om verder te leven en toen ze bijkwam uit haar coma was er de  zekerheid dat ze volledig zou herstellen. Vanaf dat moment leeft ze haar leven vanuit dat gevoel van rust, liefde en eenheid. Ze zegt: “I just follow my heart and I know that I can’t go wrong when I do so.”

Hoewel Anita nu heel duidelijk kan verwoorden wat ze heeft meegemaakt, heeft het wel 5 jaar geduurd voordat ze hiertoe in staat was. In het begin trok ze zich terug, kon ze alleen praten met haar familie en was ze zoekende hoe ze haar leven opnieuw invulling kon geven. Zo voel ik me vaak ook. Ik ben bezig met een geweldige opleiding die me een heel andere kijk op het leven geeft. Maar om dat ook daadwerkelijk uit te dragen, is een heel ander verhaal. Ik vind het al lastig om er thuis over te praten! Dat is de reden dat ik blog, schrijven is makkelijker dan praten. Mijn interesse in de grote levensvragen zoals “wie ben ik?’ en “waarom ben ik hier?” strookt helemaal niet met het beeld dat ik van mezelf heb. Ik beschouw mezelf als nuchter, ik vertrouw op mijn intelligentie. En toch weet ik dat er iets veel groters is dan het vermogen om logisch na te denken. Anita Moorjani is op een hele vriendelijke, open manier in staat om dat in woorden uit te drukken. En daarvoor heb ik een enorm respect!