Alleen op vakantie

Terug naar overzicht

Een boek schrijven

Ik ben al een jaar werkloos. Dat voelt niet zo omdat ik bezig ben met het schrijven van een boek. Helaas kost dat meer moeite dan ik had verwacht. Bloggen ging altijd vanzelf, dus een boek zou vast ook lukken. Nou, vergeet het maar! Het duurde meer dan een half jaar voordat ik mijn eerste letter op papier had staan. Tot die tijd deed ik alleen research, ook belangrijk, maar voor mij was het vooral een excuus om niet te hoeven beginnen.

Zelfvertrouwen

Inmiddels heb ik de rode draad te pakken. Ik vertel over motorisch leren en persoonlijke ontwikkeling. En daar zit hem de kneep: kan ik dat wel, schrijven over persoonlijke groei? Ik ben fysiotherapeut en sportleraar, geen psycholoog. Ga ik nu mijn boekje te buiten? Langzaam maar zeker neemt een bepaalde terughoudendheid mij over. Ik klap dicht en krijg zelfs geen blog meer uit handen. Ik ben langzaam aan het wegkwijnen, het valt zelfs mijn kinderen op. In eerste instantie vonden zij het heel gezellig dat ik thuis was, maar de laatste tijd krijg ik regelmatig hints dat ik maar weer aan het werk moet gaan. Dat draagt ook niet bij aan mijn zelfvertrouwen.

If there is no struggle, there is no progress
Frederick Douglas

Op vakantie

Om de negatieve spiraal te doorbreken heb ik heel impulsief een huisje gehuurd in Egmond aan Zee. Vijf dagen lang trek ik me terug om me te herpakken en een nieuwe koers te vinden. Vandaag is dag drie en ik ben weer aan het schrijven! De ideeën beginnen als vanzelf te stromen. De afgelopen twintig jaar ben ik full-time bezig geweest met bewegen, natuurlijk heb ik daar iets over te vertellen! Ik geloof in mindful bewegen: voelen wat er gebeurt in je lichaam, zonder daar commentaar op te geven. Normaal gesproken beoordeelt de stem in je hoofd een situatie als positief of negatief. Als die interne stem zwijgt, wordt bewegen makkelijker en efficiënter.

Rust in je hoofd

Rust in je hoofd, levert dat ook op andere terreinen voordelen op? Natuurlijk, als je je rust weet te bewaren op je werk krijg je meer uit handen, als je kalm blijft tijdens een meningsverschil is de kans groot dat je er samen wel uit komt. Als ik stop me zorgen te maken over de toekomst, neemt mijn creativiteit toe. Waarom kost het me dan zoveel moeite om deze techniek toe te passen in mijn eigen leven? Omdat iets begrijpen niet hetzelfde is als het doorleven. Nu ik aan den lijve ervaar dat mijn manier van denken mij in de weg zit, ben ik nog gemotiveerder om dat wat ik beschrijf daadwerkelijk na te leven. Het is geen truc, het is een levenswijze die om oefening vraagt. Mijn boek geeft de achterliggende theorieën, maar ik moet iedere dag aan de bak om deze ideeën daadwerkelijk na te leven.