Acceptatie of weerstand, wat werkt het beste?

Terug naar overzicht

Rust vinden

Ik heb vanochtend les gegeven in mijn eigen studio. Er waren twee nieuwe deelnemers. Dat maakt het voor mij extra spannend, worden ze enthousiast van deze les? De les Mind your Movement begint altijd met het vinden van rust, in je lichaam maar zeker ook in je hoofd. Het luisteren naar omgevingsgeluiden helpt daarbij: als je luistert, kun je niet denken. Probeer het maar eens. Stop met lezen en luister naar de geluiden om je heen. Zodra er een gedachte door je hoofd schiet, hoor je niets meer. Òf je luistert, òf je denkt, maar luisteren en denken tegelijkertijd is onmogelijk.

 

De wereld is als een spiegel. Als je erin lacht, lacht hij terug.
Japans Zen gezegde

Herrie in de zaal

Vandaag was het alles behalve stil in de zaal tijdens de les. Er zit een basisschool in het gebouw waar ik lesgeef en kinderen liepen af en aan, lachend en kletsend  Er was een techniekproject en er werd volop getimmerd, gezaagd en geschuurd. Toch jammer als je een goede eerste indruk wilt maken op de nieuwe deelnemers!

Mijn eerste reactie was om me te verontschuldigen voor de herrie. Meer kon ik ook niet doen, het was onmogelijk om het geluid te laten stoppen. Ik werd er zelf onrustig van, het geluid ergerde mij ontzettend. Deze les was gedoemd om te mislukken, dat merkte ik aan alles. In een helder moment realiseerde ik mij ineens dat ik het probleem groter maakte dan nodig was. Door alleen hiermee bezig te zijn, zag ik helemaal niet wat er om me heen gebeurde. Op dat moment besloot ik er geen aandacht meer aan te besteden en rustig door te gaan met de les. Ik kon mezelf herpakken en de sfeer veranderde. Gaandeweg werd het geluid minder hinderlijk. En, natuurlijk pas aan het eind van het uur, werd het ineens stil!

Acceptatie

Het accepteren van een situatie geeft een gevoel van kracht. Accepteren betekent niet dat je je gedraagt als een slachtoffer (“het overkomt mij”), accepteren betekent dat je besluit om je er niet tegen te verzetten. Sommige situaties kun je niet veranderen, maar je bepaalt wel zelf hoe je ermee omgaat. In deze situatie kon ik het geluid versterken of verminderen, gewoon door er wel of niet op te letten. Zo had ik toch invloed. Uiteindelijk heb ik heerlijk les gegeven. En het mooie is, beide nieuwe deelnemers vonden de les leuk en komen volgende week terug!