Er zijn, dat geeft steun in moeilijke tijden

Terug naar overzicht

Mijn geboorte

Gisteren was ik jarig. Omdat mijn ouders erg kwetsbaar zijn, besloot ik mijn verjaardag bij hen te gaan vieren. Het gesprek kwam op mijn geboorte. Natuurlijk heb ik daar vaker verhalen over gehoord, maar gisteren hoorde ik iets nieuws. Mijn vader vertelde: “Toen ik rond 17.00 uur de ziekenhuiskamer binnen kwam, zag ik meteen dat het niet goed ging met je moeder”. Ik reageerde geschokt: “Hoezo, toen jij binnen kwam, waar was je dan geweest?” Hij vertelde dat ze ’s morgens vroeg naar het ziekenhuis waren gegaan en dat het zo’n lange dag was. ’s Middags besloot hij om even bij zijn ouders op bezoek te gaan en een stukje te gaan rijden met zijn schoonmoeder. Op mijn vraag waarom hij niet bij mijn moeder was gebleven, antwoordde hij: “Ze was door alle medicijnen nauwelijks bij bewustzijn, ik had er niets aan om erbij te blijven”.

Steun geven

Natuurlijk, de tijden zijn veranderd en we hebben het over 45 jaar geleden. Maar het idee dat Pieter, mijn man, een stukje was gaan rijden tijdens één van mijn bevallingen, dat raakt me diep. Ik ben drie keer in het ziekenhuis bevallen. En ook dat waren lange dagen. Met z’n tweeën in een kleine ziekenhuiskamer is een uitdaging, zeker als je niet op je best bent. Ik kan me herinneren dat ik Pieter tijdens een van de bevallingen heb opgedragen om de Donald Duck te gaan lezen en om vooral niets tegen me te zeggen. Maar dat betekent niet dat hij de kamer mocht verlaten! Hij moest er gewoon zijn. Waarom? Omdat ik zijn steun hard nodig had! Hij hoefde daarvoor niets te doen (hij mocht zelfs niets zeggen), zijn aanwezigheid was genoeg.

Emotional support empowers
Caroline Myss

Alleen

Door de jaren heen heb ik mijn moeder regelmatig horen klagen over de fase waarin wij, mijn broertje en ik, klein waren. Zij heeft dat als een zware periode ervaren, maar ik heb nooit zo goed begrepen waarom. Wij waren toch heel lief? Nu begrijp ik het. Het was omdat ze zich niet gesteund voelde. Mijn vader werkte hard en zij voelde zich alleen. Ze was aan het overleven en had helemaal geen ruimte om van ons te genieten.

Gesteund

Je wel of niet gesteund voelen, maakt een wereld van verschil. Als ik me gesteund voel, dan kan ik alles. Dan is ook alles leuk. Maar voel ik me alleen, dan ben ik continu aan het vechten om dingen voor elkaar te krijgen. Ik moet van alles en verlies de controle. Maar ik heb geluk: er zijn mensen om me heen die me steunen en helpen bij tegenslagen. Mijn zelfvertrouwen is daardoor gegroeid en ik ontwikkel nog steeds nieuwe capaciteiten en interesses. Nu kan ik zelfs mezelf steunen als niemand anders dat doet. Whitney Houston heeft dit geweldig verwoord: “ I’ve found the greatest love of all, inside of me”. Maar om die liefde te ontdekken, heb je de steun van anderen hard nodig.