4 redenen om groepslessen te geven (over rugpijn en spiergezondheid)

‘Mensen met lage rugpijn hebben minder spiervezels en meer intermusculair vet dan mensen zonder rugpijn. De kwaliteit van hun paraspinale spieren is aantoonbaar verminderd.’

Dit is de kernboodschap van Eddo Wesselink tijdens zijn Oostendorplezing. De logische vervolgvraag is dan: kunnen we dat proces omkeren met oefentherapie?

Hierover zegt Wesselink: ‘Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat vetinfiltratie niet omkeerbaar is met oefentherapie die korter duurt dan 16 weken.’

Hoeveel tijd is er dan nodig?

Het is lastig om daar antwoord op te geven. Het effect van oefentherapie is niet alleen afhankelijk van de inhoud van het oefenprogramma, maar ook van de patiënt. Hoeveel pijn heeft hij? Hoelang heeft hij klachten? Maakt hij zich veel zorgen? Is hij fit? Als je alleen al naar die laatste vraag kijkt: het scheelt nogal of iemand regelmatig sport of al 20 jaar inactief is.

Je kunt mensen met rugpijn niet over één kam scheren. De uitkomst van een oefenprogramma is daarom nooit exact te voorspellen.

Heeft oefentherapie dan wel zin?

Lage rugpijn maakt mensen onzeker. Als therapeut diagnosticeer je de klachten en help je de ander in beweging te komen. Zelfs al levert je oefentherapie geen meetbare veranderingen op in het spierweefsel, het zelfvertrouwen van je cliënt krijgt er wel een boost van. Dat is toch waardevol?

Maar ik wil trainingseffecten creëren

Dan moet je je cliënten langdurig begeleiden. Fysiofitness is een optie, maar dat vraagt wel om een goed geoutilleerde ruimte. Een alternatief is het aanbieden van therapeutische groepslessen – dat zijn groepslessen die aansluiten op de behoeften van mensen met klachten. Daar heb je alleen een zaal en wat kleine materialen voor nodig.

Therapeutische groepslessen hebben nog meer voordelen. Ik geef je er vier:

1. In een groepsles hoef je je niet druk te maken over je behandelgemiddelde

Als fysio ben je gewend om doelgericht te werken, je moet je handelen immers kunnen verantwoorden. Maar het succes van je interventie ligt niet alleen in jouw handen, de capaciteiten van je cliënten spelen ook een rol.  

In je groepsles volgen je deelnemers hun eigen tempo. Het maakt niet uit of ze een maand of jaar nodig hebben om te groeien, ze hebben alle tijd van de wereld. De deelnemers voelen geen druk om te presteren, en jij ook niet.

In een groep geef je les zonder prestatie-stress.

2. In een groepsles kun je mensen met verschillende aandoeningen tegelijk begeleiden

In je groepsles leer je de deelnemers om in contact te blijven met hun lichaam. Je laat ze voelen wat ze doen, zodat ze zelf ervaren wat wel en niet bij ze past. Je geeft je cliënten eigen verantwoordelijkheid: mensen met verschillende klachten kunnen daarom meedoen met dezelfde les.

Als groepslesdocent ben je net een jonge ouder. Je staat erbij en kijkt naar je kind. Ingrijpen doe je alleen als dat echt noodzakelijk is. Je groepsles is de ideale setting om mensen zelfregie te geven.  

3. In een groepsles hoef je mensen niet te motiveren

In de therapeutische situatie moet je soms hard werken om de ander aan de gang te houden. Sommige mensen laten zich makkelijk afleiden en praten hun behandeltijd vol. Anderen hebben de neiging om alles wat ze voelen met je te delen. Voor je het weet is de behandelsessie voorbij.

In een groepsles is er geen sociale interactie. Niet tussen de deelnemers onderling, en ook niet tussen jou en de deelnemers. Het is stil. De concentratie van de groep helpt de individuele cliënt om dóór te gaan waar hij anders zou stoppen. En daar hoef jij niks voor te doen.

4. In een groepsles kun je je eigenheid kwijt

In een groepsles kun je doen wat je zelf leuk vindt. Hou je van krachttraining? Ben je enthousiast over yoga, pilates of tai chi? Word je vrolijk van bewegen op muziek? Jouw enthousiasme is de olie op het vuur van je deelnemers. Doe wat je zelf leuk vindt, en je krijgt je deelnemers in beweging. Beloofd.

Ik heb geen ervaring met lesgeven. Kan ik dat wel?

Ja hoor, als therapeut heb je de basisvaardigheden al in huis. Je beschikt over een groot oefeningenarsenaal, je ziet het wanneer mensen gaan compenseren, je bent betrokken bij je cliënten. En, heel belangrijk, je hebt al een band opgebouwd met je deelnemers, waardoor ze je vertrouwen.

Nu hoef je alleen nog maar te leren hoe je een les samenstelt, hoe je een groep coacht en hoe je oog houdt voor het individu. Je leert het in de opleidingen pilates en pump.

Kortom

Wil je als fysio fysiologische veranderingen bewerkstelligen in het spierweefsel van je cliënten, dan kost dat tijd. Tijd die je niet hebt binnen de reguliere fysiotherapeutische zorg, maar die je wel kunt creëren met een nazorgtraject zoals fysiofitness of therapeutische groepslessen.

29 december 2023


Wil je dit blog in je inbox? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


<

Over het verschil tussen oefenen en trainen

Met oefenen geef je mensen een positieve beweegervaring.

Lees verder