Bewegen

Bewegen is mijn vak en daar heb ik verstand van. Ik ben er altijd trots op geweest dat ik patiënten en sporters van gedetailleerde aanwijzingen kon voorzien. Jarenlang is ‘no pain, no gain’ mijn mottto geweest, want je grenzen opzoeken is essentieel als je vooruitgang wilt boeken, nietwaar?

Hard werken

Inmiddels geloof ik niet meer dat hard werken tot de beste resultaten leidt. Hard weken kost juist veel energie omdat je steeds bezig bent jezelf te bewijzen. De angst dat anderen beter zijn dan jij maakt je waakzaam en laat je op je tenen lopen. Het is een vermoeiende strategie waarbij je zelfvertrouwen continu bevestiging nodig heeft.

Bewegen op gevoel

Als je beweegt op gevoel, verleg je de focus van buiten naar binnen. Je luistert niet naar de aanwijzingen van anderen, maar laat je leiden door je eigen instinct. Je lichaam vertelt waar je grenzen liggen en waar je behoefte aan hebt. Dat hoeft een ander niet te doen. Sterker nog, dat kan niemand zo goed als jijzelf. Ik geloof dat voelen ons meest betrouwbare kompas is.

 

Over mij
Ik wil je inspireren om meer op je gevoel te vertrouwen

Zintuigen

Voelen is een zintuig, net zoals horen, zien, ruiken en proeven. Je voelt de grond onder je voeten, ruikt de geur van de lucht, ziet de frisgroene lenteblaadjes aan de bomen, hoort de vogels fluiten…. ieder zintuig draagt zijn eigen steentje bij aan de bewustwording van je omgeving en van je lichaam. Omdat zintuiglijk waarnemen zo’n mond vol is, gebruik ik liever het woord voelen, dat vind ik toegankelijker. Maar met voelen bedoel ik wel álle informatie die de zintuigen aanleveren, dat is dus meer dan alleen de tastzin.

Voelen en denken

Voelen en denken gaan niet samen. Als je denkt, voel je niet en als je voelt, denk je niet. Wil je bewijs? Sluit je ogen en luister. Misschien hoor je een tikkende klok, gezoem van de verwarming, een voorbij rijdende auto…. Neem een minuutje en open dan je ogen weer. Heb je aan iets gedacht toen je luisterde? En als er een gedachte door je hoofd schoot, heb je gemerkt dat je je op dat moment afsloot voor de omgevingsgeluiden?

Houding

Bewegen op gevoel is gedachteloos bewegen. Je stopt met nadenken en kijkt naar jezelf van een afstandje. Het fysieke gevolg is dat bewegen makkelijker en meer gecoördineerd wordt. Het mentale gevolg is dat je houding ten aanzien van jezelf verandert. Je mind verandert van de eeuwige criticus naar een belangstellend toeschouwer. Je stopt met jezelf te becommentariëren en staat niet meteen met je mening klaar, maar volgt je bewegingen met interesse zonder de behoefte om in te grijpen of iets te veranderen. Zo groeit het respect voor je lichaam. Als je geen eisen aan jezelf stelt, kun je vrijuit bewegen.

 

Mind your movement Neem contact op